Een dag voordat deze 27-jarige vrouw aan kanker overlijdt, publiceert ze dit emotionele bericht

Note Before Dying is de helaas toepasselijke titel van een Facebook-bericht die op 3 januari 2018 door de 27-jarige Holly Butcher werd gepubliceerd. Enige tijd eerder was er namelijk kanker ontdekt bij Holly en de vrouw wist dat ze niet lang meer zou leven.

Om haar persoonlijke gevoelens na te laten aan haar vrienden en familie besloot ze om een boodschap te plaatsen die werkelijk hartverscheurend is. En tegelijkertijd zó waar..

“Levensadvies van Hol:

Het is vreemd om mijn dood op 27-jarige leeftijd te accepteren. Het is één van die dingen die we niet op voorhand weten. De dagen gaan voorbij en je verwacht dat je nog lang zult leven, tot het onverwachte gebeurt. Ik stelde me altijd voor dat ik oud, gerimpeld en grijs haar zou krijgen, waarschijnlijk vanwege mijn gezin (met veel kinderen) die ik van plan was om op te bouwen, vol liefde en levensvreugde. Ik wil dit zo graag dat deze gedachte pijn doet.

Maar zo is het leven; het is kwetsbaar, kostbaar en onvoorspelbaar en elke dag is een geschenk, geen recht.

Ik ben nu 27 jaar oud. Ik wil helemaal niet vertrekken. Ik houd van mijn leven. Ik ben gelukkig… Ik ben het mijn geliefden verschuldigd. Maar ik heb geen controle meer.

brief-afscheid

Ik heb deze Note Before Dying niet geschreven vanwege angst voor de dood. Ik vind het leuk dat we meestal niet van tevoren weten dat het onvermijdelijk is… Het wordt echter moeilijk als ik erover wil praten en de dood wordt behandeld als een taboe-onderwerp die nooit iemand zal overkomen… Dat is moeilijk geweest. Ik wil gewoon dat mensen zich niet meer zoveel zorgen maken over de kleine dingetjes van het leven en vooral proberen te onthouden dat we allemaal een bepaald lot hebben. Oftewel, doe wat je kunt om je tijd op een waardige en plezierige manier te besteden, zonder je druk te maken over onbelangrijke dingen.

Ik schreef hier veel van mijn gedachten op, omdat ik de afgelopen maanden veel tijd heb gehad om na te denken over het leven. En het is altijd midden in de nacht dat deze willekeurige gedachten blijken door je hoofd spelen!”

“De momenten dat je klaagt over belachelijke dingen (iets wat ik de laatste maanden zo vaak heb opgemerkt), probeer dan te denken aan iemand die pas écht een probleem heeft. Wees dankbaar dat je je druk mag maken om dit kleine probleem. Het is normaal om irritaties te hebben, maar zorg ervoor dat dit geen negatief effect heeft op anderen.

brief-afscheid1

Als je dat eenmaal gedaan hebt, ga dan naar buiten en neem een frisse adem van die frisse Australische lucht. Kijk hoe blauw de lucht is en hoe groen de bomen zijn. Het is allemaal zo mooi. Bedenk hoeveel geluk je hebt om dat überhaupt te kunnen zien, te kunnen doen, te kunnen voelen. Adem in, adem uit.

Misschien zit je vandaag vast in het verkeer, of heb je een slechte nachtrust gehad omdat je baby je wakker hebben gehouden. Misschien heeft je kapper je haar te kort geknipt. Misschien zitten je nieuwe nepnagels wat scheef, zijn je borsten te klein, heb je cellulitis op je billen, of heb je een wiebelende buik.

Maak je toch niet druk om die onzin.. Ik zweer het je dat je niet aan dit soort onbenullige dingen zult denken als het jouw beurt is om te gaan. Het is allemaal ZO onbeduidend als je naar de ware essentie van het leven kijkt. Ik zie hoe mijn lichaam steeds meer uiteenvalt en ik kan er niets aan veranderen, helemaal niets. Het enige dat ik wil is om nog een verjaardag of kerst door te kunnen brengen met mijn familie, of nog een dag heb met mijn partner en hond. Nog eentje.

Ik hoor mensen klagen over hoe vreselijk hun werk is of over hoe moeilijk het is om aan lichaamsbeweging te doen. Stop daarmee. Wees dankbaar dat je fysiek in staat bent om ook maar te bewegen. Werk en lichaamsbeweging lijken misschien zulke triviale dingen… totdat je lichaam je niet meer toestaat om een van beide te doen.”

“Ik probeerde een gezond leven te leiden, dat was in feite mijn grootste passie. Waardeer daarom jouw goede gezondheid en functionerend lichaam, zelfs als deze niet voldoet aan jouw schoonheidsidealen. Zorg ervoor en accepteer hoe geweldig het menselijk lichaam is. Doe aan beweging en voed het met vers voedsel. Maar maak het geen obsessie.

brief-afscheid2

Onthoud dat er meer aspecten zijn aan een goede gezondheid dan je fysieke lichaam. Werk aan het vinden van je mentale, emotionele en spirituele geluk. Op die manier realiseer je hoe onbelangrijk en triviaal het schoonheidsideaal op de sociale media in werkelijkheid is.. Verwijder elke account die op je nieuwsfeed verschijnt die je een slecht gevoel over jezelf geeft.

Vriend of niet.. Wees meedogenloos en doe dat voor je eigen welzijn.

Wees dankbaar voor elke dag dat je geen pijn hebt en zelfs de dagen waar je onwel bent door griep, een zere rug of een verstuikte enkel. Accepteer dat het ellendig voelt, maar wees dankbaar dat het niet levensbedreigend is en op een gegeven moment vanzelf zal verdwijnen.

Geef, geef, geef. Dit is waar je het meeste geluk van krijgt door dingen voor anderen te doen in plaats dan voor jezelf. Ik wou dat ik dit meer had gedaan. Sinds ik ziek ben, heb ik de meest vrijgevige en aardige mensen ontmoet en heb ik de meest bedachtzame en liefdevolle woorden en steun van mijn familie, vrienden en vreemden ontvangen. Meer dan ik ooit kan ik nu teruggeven. Ik zal dit nooit vergeten en zal al deze mensen voor altijd dankbaar zijn.

Het is vreemd om aan het einde geld te hebben… als je doodgaat. Dit is niet de tijd om dingen te kopen die je normaal zou kopen, zoals een nieuwe jurk. Het doet je denken aan hoe dom het is dat we denken dat het de moeite waard is zoveel geld uit te geven aan nieuwe kleding en andere materiële dingen in ons leven.

Koop in plaats van een andere jurk, sieraden of schoonheidsproducten iets voor je vrienden. Waarom?

1. Niemand maakt zich zorgen als jij die jurk of sieraden voor de tweede keer draagt.
2. Het voelt goed. Neem ze mee voor een maaltijd, of beter nog, kook voor ze. Schenk koffie in. Geef/koop een plant, een massage of een kaars voor ze en vertel ze dat je van ze houdt.

Waardeer de tijd die je besteedt met andere mensen. Laat ze niet wachten, en zorg dat je op tijd komt. Maak je vroeger klaar als je iemand bent die normaal gesproken vaak te laat komt, en waardeer dat je vrienden hun tijd met jou willen delen. Ze willen immers niet wachten. Je zult zo ook meer respect krijgen!

Dit jaar stemde onze familie ermee in om tijdens kerst geen geschenken te geven en ondanks de boom die er nogal triest en leeg uitzag, was het zo goed. We voelden de druk niet van alle kerstinkopen. Wat we wel besloten te doen? Om een kaart met een persoonlijke boodschap voor elkaar te schrijven.

brief-afscheid3

Deze zelfgeschreven kaarten zijn voor mij belangrijker dan gelijk welk gekocht cadeau dan ook. Het was ook gemakkelijker om dit in ons huis te doen aangezien er geen kleine kinderen zijn. Hoe dan ook, de moraal van het verhaal – cadeaus zijn niet nodig voor een geslaagde kerst.

Gebruik je geld om ervaringen te beleven. Niet aan materiële onzin, maar aan ervaringen, levenservaringen die voor altijd zullen bijblijven. Doe nu een keer écht de moeite om een reis naar het strand te maken, die je maar steeds blijft uitstellen. Dompel je voeten in het water en raak met je tenen het zand aan. Maak je gezicht nat en duik in het water.

“Probeer te genieten van momenten en leg je telefoon opzij. Kijk iemand anders aan, in plaats van naar het scherm van je telefoon. Het leven is niet bedoeld om door een scherm geleefd te worden, noch gaat het om het nemen van die perfecte foto. Geniet van het moment, verdorie. Stop ermee om alles maar te willen laten zien aan anderen.

Dan een andere (retorische) vraag. Zijn die verschillende uren die je besteedt aan het doen van je haar en make-up echt de moeite waard? Ik heb dit nooit begrepen .

Besteed je tijd op een andere manier. Sta niet vroeger op om je op te maken, maar doe dat om naar de vogels te luisteren of naar de zonsopkomst te kijken.

Luister naar muziek.. luister écht. Muziek is therapie. En de wat oudere muziek is vaak het beste dan moderne muziek.

Knuffel je hond.

Praat met je vrienden. Leg je telefoon neer. Gaat het goed met ze? Kijk ze aan en vraag het ze.

Reis, als dit jouw wens is.

Werk om te leven, leef niet om te werken.

Doe wat je hart gelukkig maakt.

Eet die taart gewoon op. Zonder schuldgevoelens over dat je aankomt.

Zeg nee tegen dingen die je echt niet wilt doen.

Laat je niet onder druk zetten door anderen om jouw leven te leiden… Misschien wil je wel een zorgeloos en rustig leven, en dat is ook prima. Het is jouw leven.

Vertel je geliefden dat je van ze houdt elke keer dat je de kans krijgt en houd van hen met alles wat je hebt.

Onthoud ook dat als iets je ellendig maakt, je de macht hebt om het te veranderen – op je werk of in de liefde, of wat het ook is. Heb het lef om dingen te veranderen. Je weet niet hoeveel tijd je op deze aarde hebt, dus verspil het niet door ellendig te zijn.

Hoe dan ook, ik ben ook maar een jonge meid die je wat levensadvies probeert te geven. Dus wat je ermee doet, moet je natuurlijk zelf weten

Oh en nog één laatste punt, als je kunt, doe een goede daad voor de mensheid (en mijzelf) en begin met het doneren van bloed. Het zal je een goed gevoel geven én het zal levens redden. Elke donatie kan 3 levens redden! Dat is een enorme impact en dat voor zo’n simpele daad.

Bloeddonaties hielpen me een jaar langer in leven te blijven – een jaar waarvoor ik altijd dankbaar zal zijn dat ik hier op aarde met mijn familie, vrienden en hond heb kunnen doorbrengen. Een jaar lang heb ik een aantal van de mooiste momenten van mijn leven mogen beleven.

Tot ooit,

Xoxo”

Deel dit bericht in herinnering aan haar mooie ziel. 

 

bron: https://filmpjevandedag.nl/

“Uw ticket is niet geldig.” – (Klik en lees tot einde)

Noorse jager publiceert zorgwekkende foto: “Wij mensen zijn schuldig aan een hoop ellende”